Everything is bigger in Texas

Inmiddels zijn we lekker op dreef geraakt in Austin en heb ik geen last meer van de jetlag. Dat komt waarschijnlijk door een avondje goed stappen op 6th street in Austin. Een geweldig gezellige straat met, ik gok, zo'n 50 barretjes waaravan het overgrote deel iedere week weer een liveband op het podium heeft staan. En daar komt behoorlijk goede muziek uit, we hadden het vorgie week dan ook voor het kiezen. Na wat rondlopen zijn we uiteindelijk op het dakteras (het is hier 's nachts nog steeds wel 25 graden) van de Blind Pig Pub uitgekomen. Wat we niet wisten is dat de supporters van Oklahoma State University deze kroeg hadden uitgezocht om een feestje te bouwen. Hun American football team had net die dag "onze" Texas Longhorns met 27-30 verslagen. Ook de 500ml blikken Texas Lone Star bier waren goed weg te krijgen! Na een geslaagde nacht stapten we in de bus die ons 2 "blocks" van het huis afzette. Goed te doen dus!

Na het weekend werd het echter weer zwaarder om vroeg uit bed te komen. Starten om 7:30 is normaliter nog wel te doen. Maar "everything is bigger in Texas", en daarmee de afstanden ook. Het is mij inmiddels wel duidelijk waarom iedereen een auto wil voor de 16e verjaardag, de gemiddelde Amerikaan zou simpelweg niet overleven zonder auto.Het is dus nog een flink stuk (15-20 minuten) lopen tot het busstation, wat er op neerkomt dat we rond 6 uur ons nest uit moeten klimmen. Misschien dat we dus nog eens een fiets op de kop moeten tikken.

Op de universiteit hebben we wat presentateis gezien van anderen, wat collega's gesproken en ook onze eigen plannen gepresenteerd. Na wat overleg zijn we tot een leuke onderzoeksvraag gekomen: Hoeveel kunnen we de afhankelijkheid van dieselgeneratoren verminden met een slim stuursignaal? En dan met name dus op het moment dat er stroomuitval is. Iets dat we in Nederland eigenlijk niet kennen, maar de mensen hier wel. Alle kabels lopen bovengronds en orkanen en ander noodweer zorgen er voor dat er wel eens een paal omvalt waardoor een groot deel van een wijk zonder stroom zit. En ja, op die momenten springt de generator dus aan. Op de campus zelf hebben ze ook een leuk veldje (zie foto) met een 40kW-piek opstelling. Er zijn al plannen voor een tweede.

Nu het weer weekend is kunnen we lekker bijtanken en uitslapen. Naast een paar extra inwoners, waaronder een Zweed, hebben we ook gezelschap gekregen van 2 huishonden. Romeo en Fluffy lopen, zeker bij het koken, constant achter je aan in de hoop wat te eten te krijgen. Verder ben ik vandaag maar eens naar de lokale kapper geweest om van de wintervacht af te komen. Op loopafstand zit een gewledige toko, namlijk the Grand Barber Shop voor echte mannen. Het was een tijdje wachten (gelukkig met gratis wifi), maar het bezoek absoluut waard. Luide muziek, opgezette dieren en gewijen aan de wand en de whiskey (want ja, Jim Bean en co) die klaar staat en overigens ook door het personeel gedronken word. Zoals ze elf ook aangeven: "We're not "stylists" or cosmetologists, but BARBERS.", en dat klopt. Mike de Boer ga je daar gelukkig nooit aantreffen.

Vanavond gaan we wellicht weer de stad verkennen en morgen met een groep naar de film. Deze week staan in ieder geval ook de "Clean Energy Beers" op het programma, een maandelijks event waar iedereen in de duurzame energiewereld van Austin samenkomt. Wellicht zit er ook nog een bezoekje aan Austin Energy en Pecan Street in. Dat was hem voor deze keer, de groeten vanuit de VS!